Arnaud PAGE

Maître de conférences en civilisation britannique, Sorbonne Université
Thèmes de recherche

Histoire environnementale; histoire de la nutrition; Chimie et alimentation.

My research interests lie in the history of chemistry in Britain and the British Empire since 1840, with a particular focus on nutrition sciences. My current research project “Rational feeding : a history of nitrogen, 1840-1914” seeks to show that, far from being limited to debates between a few agricultural chemists, discussions about nitrogen were widespread in Britain and its empire. This project analyses how nitrogen played a key role in turning agricultural and food chemistry into quantitative sciences, which could then be used to rationalize the nutrition of plants and cattle, but also of soldiers, prisoners, the working-class, colonized people, etc.

Publications significatives

Direction de numéro de revue

“A Long Awakening? Environmental Concerns in the United Kingdom since the Nineteenth Century”, numéro spécial de la Revue Française de Civilisation Britannique, 23: 3, 2018.

“The fertiliser trade”, numéro spécial de Jahrbuch für Wirtschaftsgeschichte / Economic History Yearbook (avec Laurent Herment & Christine Strottman) (à paraître, 2020).

Articles et chapitres d’ouvrage

“Fertility from urban wastes? The case for composting in Great Britain, 1920s–1960s”, Environment and History, vol. 25, n° 1, 2019, pp. 3–22.

« Les préoccupations environnementales en Grande-Bretagne : entre visibilité et marginalisation (XIXe-XXIe siècles) », Revue Française de Civilisation Britannique, Vol. 23, n° 3, 2018.

“A toxic system: Lord Douglas of Barloch and the fight for ‘natural’ food and water (1940s-60s)”, Revue Française de Civilisation Britannique, Vol. 23, n° 3, 2018.

“Meaningful plots: Leisure, ‘rational recreation’ and the politics of gardening in British allotments (mid 19th-mid 20th centuries)”', Angles: French Perspectives on the Anglophone World, 2017.

« Un ‘pivot’ inamovible ? Genèse(s) et usages du Heartland de Halford J. Mackinder », Outre-Terre: Revue européenne de géopolitique, 2016/3 (N° 48), pp. 357 – 369.

“'The greatest victory which the chemist has won in the fight against Nature'? Nitrogenous fertilisers in Great Britain and the British Empire, 1910s-1950s”, History of Science, Vol. 54, n°4, 2016, pp. 383-398.

 

Communications orales récentes et à venir (sélection)

“Nitrogen, the staff of life: measuring food intake before the calorie”, Food History Seminar, Institute of Historical Research, Londres, 26 mars 2020.

“Gluten and flour quality”, Rural History Conference, EHESS, Paris, 10-13 septembre 2019.

“Poisoned bread? Bleached flour and new forms of adulteration in 20th c. Britain”, Workshop ‘Bodies at stake: Occupational and Environmental Poisons in industrial societies (late 18th-21st c.)’, Maison Française d’Oxford (UK), 14 février 2019.

“The quantification of Life: nitrogen and human nutrition in the 19th century”, “Socialising Nitrogen” Conference, Lancaster Environment Centre (UK), 27 novembre 2018.

“‘The world’s greatest fix’? Essor des engrais azotés en Grande-Bretagne et en France, 1918-1960”, Colloque “Une autre histoire des modernisations agricoles au XXème siècle”, AgroParisTech / CNRS, Paris, 15-16 septembre 2017.

“The price of nitrogen”, Rural History Conference, Université de Louvain (Belgique), 11-14 septembre 2017 en collaboration avec Laurent Herment (CNRS).

« Fertiliser les sols grâce aux déchets urbains ? Le cas du compost en Grande-Bretagne, 1920-1970 », séminaire « Crises et changements  dans les campagnes européennes », EHESS, Paris, 4 janvier 2017.

“Nitrogenous fertilisers in Great Britain during the two World Wars”, Journée d'étude “State and Food Supply during the wars (20th century)”, Centre d'Histoire de SciencesPo, Paris,  25 novembre 2016.

Responsabilités collectives

Responsable Etudiants Erasmus (étudiants entrants).

Secrétaire de rédaction de la Revue Française de Civilisation Britannique

Collaborations scientifiques

Membre du comité d’organisation du Séminaire franco-britannique d'histoire (Sorbonne Université)

« Grading and the food grain chain : Assessing the end-use qualities of wheat and other cereals » : Co-organisation d’une session, Rural History Conference, 10-13 septembre 2019, Paris, en collaboration avec Jonas Marian Albrecht  (JKU Linz, Autriche).

« Fertilisers in the long 19th century and beyond : Usage, commercialisation and production » : Co-organisation de 3 sessions, Rural History Conference, 11-14 septembre 2017, Université de Louvain, Belgique en collaboration avec Laurent Herment (CNRS / EHESS) & Christine Strotmann (Humboldt Universität zu Berlin).

“Environmental questions in Great Britain : Between visibility and marginalisation”, Journée d’étude, Université Paris-Sorbonne, juin 2017.